PNL Reloaded

1990 este anul “reinventarii” liberalismului romanesc, dupa cum este specificat in istoricul partidului. 1990 este si anul in care ideile si valorile liberale isi fac loc in viata romanilor. S-a dorit a fi continuator al unei ideologii democratice, anti-comunism si anti-fesenism.

Istoria post-decembrista a PNL-ului din ’90 pana azi se imparte in trei perioade mari: 1990 – 1998 – perioada reunificarii, 1998 – 2003 – reconsolidarea, 2003 – 2009 – modernizarea si transformarea intr-un partid important in viata politica a Romaniei.

Din 1990 pana astazi, acest partid a suferit atat de multe transformari incat putini mai tin minte cu exactitate intregul proces. 1992 avea sa fie anul in care partidul dadea  primele semne de curvistina. Pentru ca Radu Campeanu s-a impotrivit unei aliante a PNL cu CDR, cativa membrii liberali au ales sa plece catre o noua formatiune politica. Astfel au luat nastere doua partide: PNL-CD si PNL-C(ampeanu). Au urmat apoi PL’93 si PAC (Partidul Aliantei Civice) – formatiune politica cu viziuni liberale.

Un talmes-balmes imens, o tocanita de liberali, fara viziune politica, fara pic de strategie. Daca nu ati inteles nimic pana aici, nu-i bai, pentru ca nici cei implicati direct nu cred ca au inteles. Iar partea frumoasa si interesanta abia urmeaza.

In 1998 a avut loc de fapt reunificarea liberala: PNL + PL (PL’93 & PNL-CD) + PAC. Au urmat apoi trei congrese de fuziune cu APR (2001), UFD (2003) si PNL-C (2003) si formarea Aliantei pentru Dreptate si Adevar (2003), alaturi de PD.

Acest proces este numit reunificare!?!?!? Eu i-as spune dezbinare si resuscitare!

Varful existentei liberale a fost atins in 2004 prin ajungerea la guvernare, moment in care presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, este asezat pe scaunul de prim-ministru al Romaniei. Din acel moment stim cu totii ce a urmat. Alianta D.A. s-a destramat, la fel si partidul, decimat de plecari in masa ale membrilor si intrarea in opozitie. Cei care au plecat au format PLD, iar Crin Antonescu a fost ales prin vot democratic drept noul presedinte al PNL-ului,

Teoretic dar si practic, PNL a reusit sa devina un jucator important in viata politica a Romaniei prin dezbinare. Din punctul meu de vedere acest partid a fost locul de intalnire a prea multor minti “luminate”, a unor personaje puternice, formatori de opinii diferite. Pentru ca au fost atat de multi, niciunul nu a reusit sa se impuna.

Doar asa se explica de ce astazi nu avem un PNL United! Si probabil ca nici nu vom avea vreodata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: